5 sfaturi pentru menținerea și sporirea securității online pe parcursul sărbătorilor de iarnă

E deja jumătatea lui decembrie și practic toți sunt în febra sărbătorilor de iarnă. De asemenea, este și o perioadă mult mai activă a atacatorilor cibernetici, pentru că cine mai ține cont de parole și conturi timp de ~o lună? În timp ce diverse site-uri și magazine ne trimit o mulțime de mail-uri promoționale – este perioada perfectă pentru atacurile de tip phishing care au ca scop furtul datelor cardurilor, datelor de logare la conturile de e-mail, paypal sau social-media. Dacă ești proprietarul sau reprezentantul unei afaceri care urmează să cumpere produse online – ai grijă ce linkuri accesezi! Este valabil desigur pentru oricine, nu doar pentru companii.

Fie că faci cumpărături online de pe calculator, telefon sau tabletă – iată 5 măsuri de siguranță de care trebuie să ții cont:

1. Asigură-te că ai făcut update sistemului de operare (windows, android, iOS, linux) și aplicațiilor pe care le folosești

Dacă nu faci update-uri la ultimile versiuni ale sistemului de operare și aplicațiilor pe care le folosești – lași, practic conștient, “găuri” în securitatea ta online care te pot costa scump ca bani sau date personale ori documente legate de afacerea sau job-ul tău. Breșele de securitate sunt mereu raportate pe forumuri și atacatorii le folosesc maxim posibil, așa că fă update! Începe cu sistemul de operare, după care password manager-ele, aplicațiile de mail, web-banking și tot așa.

2. Schimbă-ți parolele

Cu cât mai des le schimbi, cu atât mai sigur. Nimănui nu-i place s-o facă, dar trebuie! Bazele de date cu parole furate sunt mereu actualizate – nu lăsa pe nimeni să îți spargă conturile. O dată în lună, cel puțin, ai grijă să-ți reînoiești parolele. Sigure, complexe. Aici îți va fi mereu util un password manager, iar despre acestea am scris detaliat în această postare. De asemenea este explicat de ce nu trebuie să folosești parole simple sau una și aceeași parolă la toate conturile.

3. Activează măsuri suplimentare de siguranță

Adăugarea numărului de telefon pentru ca în timpul logării să fie transmis și un sms cu un cod de confirmare sau 2FA (pentru cine nu știe ce-i autentificarea în 2 pași, urmează să scriu un articol în care am să explic) sunt metode recomandate de sporire a securității conturilor tale.

4. Asigură-te că accesezi site-ul real

De multe ori atacatorii crează “clone” pentru site-uri importante sau foarte populare pentru a-ți fura datele se acces. De exemplu aple.com sau paypall.com – practic poți nici să nu observi dacă faci o greșeală minoră atunci când scrii adresa site-ului pe care vrei să îl accesezi, astfel accesând un site fals prin intermediul căruia îţi pot fi furate datele conturilor. (Update: Google a lansat de curând o extensie pentru prevenirea acestor cazuri, verfică aici). Cu toate acestea, există o metodă foarte sigură pentru a verifica dacă e site-ul real sau nu – verifică certificatul ssl, caută micul lacăt verde din partea stângă a adresei site-ului, practic în orice browser pe calculator sau telefon/tabletă el se află tot acolo. Dacă nu-i, de obicei și browser-ul, fie el chrome sau altul, te avertizează că ceva nu-i în ordine.

5. Stai departe de rețelele publice de WiFi

Desigur, internetul gratuit și disponibil este convenabil pentru oricine, dar acesta ascunde o mulțime de pericole. În primul rând pentru că acestea nu criptează conexiunile tale și oricine va putea “vedea” acest trafic și îți poate intercepta datele de acces la oricare site-uri pe care le accesezi prin aceste rețele de WiFi și problema este și mai mare dacă îți accesezi mail-ul, facebook-ul sau verifici stare contului tău prin internediul web-banking-ului. O metodă de a rezolva această problemă este VPN-ul, vezi aici mai multe detalii.

În concluzie, cu toții trebuie să fim atenți cum și ce accesăm online și chiar de unde. Siguranța noastră online este la fel de importantă ca și cea fizică, deci nu poate fi ignorată. Încurajați-vă rudele, prietenii sau angajații să facă la fel!

Leave a Reply