Back (safely) to school sau toamna se schimbă parolele

Despre back to school s-au scris multe şi fiecare încearcă să facă revizii în diverse domenii, deci, hai să facem un refresh pentru a ne asigura că securitatea noastră şi a prietenilor noştri persistă şi în format digital.

Parolele şi alte informaţii de acces

Este timpul potrivit pentru a ne schimba toate parolele. Cea mai bună soluţie e să avem parole unice, diferite, suficient de complexe, ce conţin litere, cifre şi simboluri. Pentru aceasta gândiţi-vă la folosirea unui Password Manager (despre acestea voi scri un articol aparte).

Notificări de log-in

Drept măsură de siguranţă suplimentară, puteţi activa notificările pe mail sau prin SMS astfel încât veţi putea monitoriza dispozitivele străine ce se conecteză la un cont sau altul.

Calculatoare publice

Dacă foloseşti des calculatoare străine, cum ar fi cele de la facultate, din laborator sau bibliotecă – ţine cont că acestea pot “memora” datele de acces. Activarea modului de “autentificare în 2 paşi” (şi despre ea va fi un articol aparte) este o soluţie execelentă pentru a ne asigura că nu se va folosi nimeni de datele de acces întâmplător uitate într-un calculator public.
NB! Folosiţi mereu modul “incognito” când navigaţi de pe un calculator străin!

Privacy settings

Aplici pentru un internship sau job? Îţi faci griji în legătură cu ce pot descoperi recruiterii pe facebook? Acum e momentul perfect pentru a revizui setările de privacy pe reţelele sociale.

Mesaje nedorite

Te baţi cu SPAM-ul pe mail? Încearcă să verifici mesajele când vin, în majoritatea mail-urilor vei găsi un buton de “unsubscribe” pentru a anula abonarea la newsletter-urile care deja nu mai sunt relevante sau nu te mai interesează.

Criptarea mesageriei

Foloseşti des servicii de mesagerie precum Messenger, WhatsApp sau Viber şi vrei sau ai nevoie de o securitate sporită? Verifică în setări şi activează opţiunea “end-to-end encription”.
NB! Sau poate ar fi cazul să treci pe Telegram sau Signal?

Dacă aveţi întrebări sau vă pot ajuta cu ceva, îmi puteţi scrie pe mail ([email protected]), instagram sau twitter

Leave a Reply