Datele anonimizate sunt sigure (mh, nu.)

Majoritatea companiilor ne spun că transmiterea datelor noastre este sigură, pentru că informaţia este “anonimizată”, înlăturând informaţia personală(nume, login, id). Din păcate, această anonimizare duce la o anonimitate parţială, din motiv că aceste informaţii sunt grupate şi transmise împreună. Aceste date pot fi regrupate şi analizate, obţinând informaţii individuale despre sursă, în dependenţă de conţinut. Astfel, chiar şi informaţiile transmise anonim spre diverse site-uri sau servicii, vor putea fi utilizate pentru “urmărirea” comportamentului unei anume persoane sau a unui grup.
De-anonimizarea datelor se studiază de mult timp. Încă în 1990, Latanya Sweeny, cercetător la Carnegie Mellon University, ne arăta cum, cu ajutorul unei liste de sexe, date de naştere şi coduri poştale din 5 cifre poţi identifica, din informaţii anonime, aproximativ 87% dintre americani!
Astfel de acţiuni de de-anonimizare au fost întreprinse mereu, chiar dacă informaţiile colectate iniţial erau bine intenţionate – spre exemplu pentru cercetări. Dar chiar şi cu anonimizare complexă şi eforturi mari depuse, mulţi oameni au fost de-anonimizaţi prin intermediul recomandaţiilor de la Netflix sau a istoriilor de căutare din AOL, spre exemplu.
Acum imaginaţi-vă ce se întâmplă atunci când companiile nici măcar nu fac un efort pentru a transmite datele voastre în mod anonim, ci le transmit cu împreună cu toate datele colectate. E ca şi cum te-ai “ascunde” punând mâna la ochi, cu gândul că nimeni nu te va vedea.
Unica metodă sigură de a transmite anonim date şi informaţii site-urilor, în scopuri de analiză sau cercetare este să nu le transmisţi! Când eşti întrebat dacă eşti de-acord să transmiţi anonim date – bifează “NU” !

Leave a Reply