Despre Password Manager-e şi de ce trebuie să foloseşti unul

Majoritatea oamenilor folosesc parole foarte slabe şi folosesc doar câteva parole pentru toate site-urile şi aplicaţiile pe care le folosesc. De altfel, cum ar fi posibil să ţii minte o mulţime de parole diferite şi complexe? Ei bine, anume pentru asta şi există password manager-e. Acestea sunt (servicii) aplicaţii sau extensii care stochează datele de log-in pentru site-uri într-un mod sigur şi te ajută să te loghezi automat, fără a fi necesar de a scrie log-in-ul sau parola. Acestea servicii criptează datele stocate deci nu ai de ce te teme pentru siguranţa lor, iar unica chestie pe care va trebuie s-o ţii minte este parola de acces la password manager-ul pe care îl foloseşti. 1 singură parolă!

Nu folosi una și aceeași parolă pentru site-uri diferite!

Aceasta este o problemă serioasă când vine vorba de securitatea ta online! Dacă un site este atacat şi se întâmplă o scurgere de parole (iar asta se întâmplă de câteva ori pe an chiar şi cu site-uri precum facebook/yahoo/etc), atacatorii vor avea o adresă de mail, un username şi o parolă pe care le pot încerca dacă se potrivesc şi la alte servicii şi, imaginează-ţi ce se va întâmpla dacă datele de acces sunt aceleaşi pentru facebook şi contul tău de mail sau – PayPal !

Reduce la minim riscurile în cazul în care unul din conturile tale poate fi atacat

Pentru a evita asemenea cazuri – foloseşte parole unice pentru fiecare site/serviciu pe care-l foloseşti şi asigură-te că acestea sunt complexe: litere mari/mici, simboluri, cifre şi o lungime de cel puţin 12 caractere 😉

Utilizatorii înrăiţi pot avea sute de conturi (eu am 175), şi chiar şi cel mai obişnuit utilizator poate avea zeci de conturi şi parole. Un password manager va genera parole unice şi deosebit de complexe (puteţi ajusta complexitatea după preferinţe) şi le va ţine minte pentru tine.

De ce nu e ok să salvezi parolele în browser

Browser-ul pe care-l foloseşti, fie el Chrome, Firefox sau Safari deja are un password manager, dar acestea nu sunt suficient de sigure. Unul din motive este faptul că acestea stochează datele pe calculatorul tău, la o locaţie cunoscută şi în format text obişnuit. Deci orice atacator care obţine acces la calculatorul tău poate obţine toate parolele memorizate de browser fără a întâmpina probleme.

Ce password manager poţi folosi

Personal folosesc LastPass. Desigur există şi altele precum Dashlane, KeePass sau 1Password.

Cum începi să foloseşti unul din aceste servicii? Pur şi simplu accesează extension store din browser sau appstore-ul din telefon, scrii numele aplicaţiei pe care vrei s-o încerci şi urmează paşii descrişi acolo, iar pentru detalii/întrebări puteţi să mă contactaţi şi vă ajut.

6 Replies to “Despre Password Manager-e şi de ce trebuie să foloseşti unul

Leave a Reply