Despre VPN şi la ce bun îl folosim

Reţelele virtuale private (Virtual private networks în engleză, VPN – prescurtat) permit transmiterea şi primirea datelor prin intermediul reţelelor publice asemănător cu o conexiune directă la server, criptată end-to-end. Acestea crează o conexiune criptată între “wi-fi”-ul la care e conectat laptopul sau telefonul şi serverele VPN providerului, astfel încât vei naviga în siguranţă şi nimeni nu-ţi va putea citi traficul. În special este eficient în cazul unor convorbiri private sau a cumpărăturilor online, pentru a menţine cardurile departe de “ochii” celor isteţi.

Acest procedeu îţi poate fi cunoscut, multe companii folosesc reţele proprii de VPN pentru ca angajaţii să se poată conecta la reţeaua internă a companiei de acasă sau de peste hotare. Aceasta este o altă întrebuinţare pentru VPN – poţi naviga ca un american adevărat din Europa! :)) Dacă s-o luăm serios, multe servicii limitează accesul, astfel încât, de exemplu, nu putem folosi Spotify-ul din Moldova – dar cu VPN da 😉

Provideri de VPN

Cât despre provideri – există o mulţime! Nici măcar nu încerc să-i număr. Alegerea o face fiecare în dependenţă de necesităţi. Din toate, vă pot recomanda TunnelBear – care dă 500 MB sau 1 GB gratuit şi încă 1 GB în schimbul unui tweet sau share, ceea ce vă ajunge pentru activarea serviciilor de care aveţi nevoie. Există aplicaţii pentru windows/macOS/Android şi iOS. Pe linux e puţin mai complicat – dar posibil. Al doilea – ProtonVPN. Oferă trafic nelimitat pe câteva servere şi este unul din cele mai sigure! E mai complicat de setat dar puteţi să nu aveţi niciun dubiu în privinţa securităţii.

Nu am să scriu instrucţiunile de setare aici pentru că e mult de scris, dar vă ajut cu plăcere şi vă răspund la întrebări! Vă puteţi adresa, ca de obicei, pe mail/twitter sau messenger.

One Reply to “Despre VPN şi la ce bun îl folosim”

Leave a Reply