Scurt ghid practic pentru protecția datelor personale

Ransomware, botnets sau scam – doar câteva dintre ameninţările asupra datelor personale, dar care au bătut recordurile în 2018. Peste 75% din e-mail-urile de phishing includeau şi un link spre site-uri de phishing, altele incluzând ataşamente sau link-uri spre ataşamente. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă de datele personale şi iată câteva acţiuni pentru sporirea securităţii datelor pesonale şi a securităţii noastre online:

Fereşte-te de scam şi phishing

Nu da clic-uri pe link-uri necunoscute primite pe e-mail (bănci/credite/sau conturi spre plată) sau în mesaje private de la persoane necunoscute. Cu atât mai mult nu da clic pe reclame stupide!
Bonus: foloseşte un adblocker

Fă back-up-uri

Aici mă refer la calculatorul de lucru, calculatorul de acasă şi telefonul mobil de asemenea! Sistemul de operare şi datele personale(!) De dorit să păstrezi aceste back-up-urile în cloud (Mega/iCloud/Google Drive) sau pe un hard drive extern.

Evită Wi-Fi-uri publice

Reţelele Wi-Fi fără parole (nesecurizate) sunt o ameninţare majoră pentru orice dispozitiv şi pentru datele tale personale direct! Evitați să vă conectați și să folosiți aceste rețele, Evitaţi maxim să faceţi cumpărături online de pe astfel de reţele şi în caz de necesitate urgentă, folosiţi un serviciu de VPN!

Activează autentificarea în 2 paşi

Nu te lăsa doar în baza parolelor. Chiar dacă ai setat parole complexe, aşa cum recomand de fiecare dată, şi poate chiar foloseşti un password manager, contul tău poate fi spars şi prin alte metode. Activează autentificarea în 2 paşi (2FA) şi securizează-ţi conturile!

Fă update-uri

Menţine sistemul de operare (Windows, Android, iOS) şi toate aplicaţiile pe care le foloseşti la ultima versiune şi fă toate update-urile de securitate care sunt disponibile!

Leave a Reply