O nouă extensie pentru Chrome va detecta parolele furate

Atacurile asupra companiilor şi furtul de date personale au devenit atât de des întâlnite încât există milioane de conturi furate, datele de acces ale cărora “circulă liber” pe internet. Şi asta nici măcar nu “zgârie suprafaţa” a ceea ce se petrece pe “pieţile negre”. Datele a milioane de oameni sunt vândute în permanenţă. Aceasta face practic imposibil să fii la curent cu ce companii au fost atacate şi ce parole ar fi cazul să schimbi, aşa că, Google s-a gândit la o metodă de a-ţi “proteja spatele”.

Astfel, compania a prezentat Password Checkup, această extensie rulează în Chrome în permanenţă şi verifică datele de acces cu care te loghezi zilnic pe site-uri dacă nu figurează prin milioanele de login-uri şi parole furate, despre care se ştie că au fost compromise. Password Chekup nu este un password manager, aceasta nu generează parole sigure, nu verifică cât îs de sigure şi nu-ţi dă sfaturi. Doar rulează pe fundal şi îţi trimite o notificare în cazul în care “găseşte” date compromise. Atâta tot.

Cum putem şti că datele noastre vor fi în siguranţă?

Desigur, vă veţi întreba “dacă tot verifică toate parolele pe care le introduc, nu-mi va înregistra şi parolele mele? Şi nu există riscul ca cineva să atace însăşi serviciul pentru a afla datele utilizatorilor? Google promite că nu există asemenea riscuri, într-u cât aceste date nu vor fi nicium legate de “persoană” şi vor fi transmise spre verificare criptat, astfel încât să nu poată fi identificate de “intermediari”. Această extensie nu va putea fi folosită pentru a introduce random login-uri şi parole pentru a găsi cumva parola cuiva la un anumit cont care nu-ţi aparţine.

În următoare perioadă, Google planifică să publice şi un material ştiinţific la acest subiect, deci vom afla mai multe.

Chiar dacă nu vă recomand să folosiţi Google Chrome, ştiu că majoritatea îl folosesc, deci mai bine să avem grije de datele noastre. Instalaţi Password Checkup şi aveţi grijă de parolele voastre!

P.S. Extensia poate fi instalată şi în browserul Vivaldi.

One Reply to “O nouă extensie pentru Chrome va detecta parolele furate”

Leave a Reply